Sven-Åke Risfjell, 40 år i sameslöjdens tjänst
Del 8 Utställningar, resor och projekt  1980-talet

Nu ska jag lämna tiden i organisationslivet och delge er andra speciella uppdrag och upplevelser jag haft under årens lopp. Jag börjar med att ta er med på utställningar, resor och projekt jag deltagit i under mina 40 år som slöjdare. Många utställningar har det blivit och jag gör ett urval av dessa. Det är fantastiska minnen att plocka fram och titta tillbaka på. Jag ska börja med några av de tidigaste utställningarna i början av mitt slöjdande under 1980-talet. Under den perioden tänkte jag inte så mycket på att dokumentera slöjden men kvar finns minnena och speciella händelser att berätta om samt det jag sparat från varje evenemangs programblad mm.

 

-Sámi Dáidda från Panama till Köpenhamn till  1984

En stor utställning jag var med i var Sámi Daidda som anordnades av Sámi Dáiddacehpiid Searvi, SDS under World Councils of Indigenous Peoples, WCIPs världskonferens för urfolk i Panama 20 – 30 september 1984. Utställningen gick sedan vidare till Köpenhamn 22 – 28 oktober samma år. Mina slöjdalster i den utställningen var ett hängsmycke och en halvhornskniv. Kniven var det någon som fattade tycke för där borta i Panama så den blev stulen. Förstås fick jag ersättning för den kniv som aldrig kom hem igen och en ny fick sändas till Köpenhamn.

 

Utställningskatalog till Sámi Dáidda där Sven-Åke Risfjell deltog 1985

Sámi-Dáidda utställningskatalog där vi utställare presenterades

 

 

Affisch till utställningen Sami Dáidda som Sven-Åke Risfjell deltog i 1985

Affisch till utställningen Sami Dáidda som Sven-Åke Risfjell deltog i 1985

 

-Sameslöjd på Sky City, Arlanda flygplats 1985

En annan speciell tilldragelse skedde på Arlanda flygplats 1985. Same Ätnam anordnade då en samisk utställning på Sky City för att visa både hård och mjukslöjd. Det byggdes upp en jättestor kåta där som hade dekorerats i fantastiska färger av självaste Bengt Lindström. Under en vecka satt vi representanter för hård och mjukslöjd och visade vår slöjd och berättade för de besökande i samband med visningen. En speciell händelse i rörelsens centrum där människor från hela världen passerade och fick en liten introduktion till den samiska kulturen.

 

-Nordisk Samelöjdsutställning 1985-1987

Under från maj 1985 – feb 1987 pågick Nordisk Sameslöjdsutställning där jag hade med en helhornskniv och ett hängsmycke i renhorn.

 

-Rahttá samiska kulturdagar i Stockholm 1985

31 maj – 2 juni 1985 anordnade Stockholms Sameförening samiska kulturdagar Rahttá på Saddje vilket var deras egen föreningslokal som låg inrymd i Gamla stan på Tyska brinken i en gammal synagoga som även varit fängelse under en period. Jag minns att Stockholms maraton gick under samma period. Trevliga dagar var det med alla där även min släkting Sven-Gösta Jonsson från Ammarnäs rockade loss på lördag kväll.

 

Programblad till samiska kulturdagarna Rahttá 1985 i Stockholm som Sven-Åke Risfjell deltog i 1985.

Programblad till samiska kulturdagarna Rahttá 1985.

 

-Kindahl i Paris 1989

En härlig händelse var när jag fick erbjudande att ställa ut två halvhornsknivar, två smyckesknivar samt en helhornskniv på största knivaffären i Paris, Kindahl Coutellerie Suédoise ägd av ett svenskt par som tidigare ägt en knivfabrik i Mora i Dalarna. Slöjden var samtidigt utställning och till försäljning. Jag fick berättat för mig denna händelse av ägarinnan. En dag stannade tre limousiner utanför butiken och livvakter hoppade ut ur två av dem. Från den tredje steg prinsen av Qatar ur och kom in i butiken med sina livvakter för att titta på knivutställningen. Det var tusentals knivar i butiken men han blev väldigt förtjust i min helhornskniv med min gravyr av sydsamiska flätmönster. Han skulle fundera på priset och åkte iväg med sitt följe. Det dröjde inte länge förrän prinsen återvände med samma kortege och samma procedur. Han hade en timme på sig innan planet skulle lyfta från Orlyflygplatsen. Glädjande nog hade prinsen av Qatar med sig min helhornskniv när han lämnade butiken och Paris.

 

Inbjudningsbrev till Sven-Åke Risfjell från Kindahls i Paris

Inbjudningsbrev till Sven-Åke Risfjell från Kindahls i Paris

 

Vilhelmina 22 september 2020
Sven-Åke Risfjell
#40årisameslöjdenstjänst