Vilhelmina Kommuns Kulturstipendium 2009

Kulturprofiler får stipendium

webb-kulturstipendiater-511
Sven-Åke och Doris Risfjell är årets kulturstipendiater i Vilhelmina kommun.

– Vi är rörda. Tårarna stod oss upp i ögonen när vi fick höra det, säger Doris.
– Det är fantastiskt. Vilken överraskning. Man blir väldigt tagen och jätteglad, säger Sven-Åke.

Betydelsefullt kulturarv

 Stipendiet är på 10 000 kronor och det delas ut i samband med spelmansstämman på Folkets hus under Hembygdsdagarna i juli. Båda två beskrivs i motiveringen som gedigna kulturpersonligheter som genomfört många insatser för att förvalta och förmedla ett för Vilhelmina och Södra Lappland mycket betydelsefullt kulturarv.
– Det är härligt att få den här uppmärksamheten på hemmaplan. Det är den största utmärkelsen man kan få, säger både Doris och Sven-Åke Risfjell.

Sameslöjdare

 Sven-Åke har gjort sig känd genom sin hantverksskicklighet. Han har bland annat tillverkat världens största samekniv och mänder av andra alster. Doris har ett förflutet som museichef och lärare i Vilhelmina. Men hon har också gjort sig känd som en gedigen kulturpersonlighet genom sin sång, sitt målande och sin slöjd.

Guidningar

 Tillsammans driver de en sameslöjdsbutik på Storgatan vid Kyrkstan (flyttade 2016 till Volgsjövägen 46 i centrala Vilhelmina). De har också öppnat upp sitt hem, Risfjell-Mattsson-gården för besökare. Intresserade kan också få ta del av en guidade turer i Vilhelmina, Kultsjödalen, Vojmålandet eller i den egna butiken eller i hemmet. Deras gärningar genom åren har nu Vilhelmina kommun valt att uppmärksamma. Delar ur motiveringen lyder:

”Sven-Åke och Doris dokumenterade skicklighet och förmåga att förmedla den samiska historien genom sina verk, är att betrakta som en betydande kulturgärning, som Vilhelmina kommun på detta sätt vill visa sin stora uppskattning för.”

Den 11 juli sker den officiella stipedieutdelningen.
– Det känns väldigt stort och lite pirrigt också faktiskt. Man har nog inte riktigt förstått än att det är tilldelat oss, säger Doris.

Av David Sandström 
Publicerad 2009/06/24 22:31
Artikeln är tyvärr numera borttagen på Folkbladets hemsida.

UTDRAG UR VILHELMINA KOMMUNS MOTIVERING TILL STIPENDIET:

Sven-Åke Risfjell och Doris Risfjell har i sina yrkesliv och under sin fritid på ett förtjänstfullt sätt förvaltat och förmedlat ett för Vilhelmina och Södra Lappland mycket betydelsefullt kulturarv.Inspirerad av den samiska kulturen har Sven-Åke genom sin yrkesskicklighet skapat och tillverkat många fantastiska alster. En av de mer betydande är världens största samekniv, som finns att beskåda i den egna sameslöjdsbutiken i Vilhelmina. Doris har genom sitt tidigare engagemang i museet men även genom sitt slöjdande, målande och med sin sång gjort sig känd som en gedigen kulturpersonlighet. Tillsammans har de också öppnat upp sitt hem ”Risfjell-Mattssongården” för besökande turistgrupper som får ta del av intressanta kulturupplevelser, och även åtnjuta lokala kulinariska läckerheter. Sven-Åke och Doris dokumenterade skicklighet och förmåga att förmedla den samiska historien genom sina verk, är att betrakta som en betydande kulturgärning, som Vilhelmina kommun på detta sätt vill visa sin uppskattning för.

Mer att läsa artiklar i VK 25 juni,VF 26 juni,Sagavägentidningen, Lokaltidningen juli nr,Slöjdforum nr 2 09, Västerbotten nr 2/09