Sven-Åke Risfjell, 40 år i sameslöjdens tjänst
Del 9 Utställningar, resor och projekt under 1980-talet
– Kursledare i Gäddede
En sista rapportering från min tidiga slöjdarkarriär under 1980-talet är när jag under Tjernobylåret 1986 blev kontaktad av Göte Gustavsson från Arbetsförmedlingen i Östersund. Göte är bördig från Latikberg i Vilhelmina och kände till mitt slöjdande. Han undrade om jag skulle vilja vara kursledare i Gäddede i samisk slöjd i horn och trä (hårdslöjd) 20 maj till den 19 juni.
Jag tackade ja och planering påbörjades för en fem veckors kurs med deltagare från både Sverige och Norge. Jag lade upp kursen efter de riktlinjer jag själv hade under min lärotid i Dikanäs. Jag packade i stort sett med mig hela verkstaden i min lilla Golf. Det var slippapper, stämjärn, borrar, nålar, sentråd, knivläder med mycket mera som man behöver. Som tur var fanns de stora maskinerna som bandsåg och borrmaskin på plats i Gäddede annars hade jag nog fått koppla till släpvagnen också.

Bild från slöjdkurs i Gäddede där Sven-Åke Risfjell var kursledare 1986. Här en bild från verkstaden i Gäddede. Foto Sven-Åke Risfjell

Här en bild från verkstaden i Gäddede. Foto Sven-Åke Risfjell

 

Bild från slöjdkurs i Gäddede där Sven-Åke Risfjell var kursledare 1986. Här en bild från verkstaden där deltagarna är i fullt arbete.i Gäddede. Foto Sven-Åke Risfjell

Bild från slöjdkurs i Gäddede där Sven-Åke Risfjell var kursledare 1986. Här en bild från verkstaden där deltagarna är i fullt arbete. Foto: Sven-Åke Risfjell

Jag bodde på ett litet rum på hotellet i Gäddede under veckorna och åkte hem på helgerna. Under kursens gång fick de lära sig allt från materialkännedom, söka material i skog och mark till form och gravyr.
Det var flitiga deltagare där var och en gjorde flera vackra alster vardera. Det var en rolig tid från maj till midsommar att leda mina adepter fram till färdiga verk. Ett trevligt besök fick vi av sydsamiska nestorn Arthur Jillker som gladdes åt att det hölls kurs i sameslöjd i Gäddede. Kursen avslutades till midsommar med en miniutställning utomhus där all slöjd exponerades på ett renskinn.

Deltagare i slöjdkursen i Gäddede. Eleverna samlade med sina slöjdalster avslutningsdagen innan midsommar.

Slöjddeltagarna samlade på avslutningsdagen med sina vackra slöjdalster. Foto:Sven-Åke Risfjell

En del av alstren skulle deltagarna medtaga till midsommarfestligheterna i Ankarede. Själv åkte jag hemåt till min egen verkstad full av härliga slöjdarminnen och förnöjsamhet.

 

Solnedgång över Kvarnbergsvattnet

Solnedgång över Kvarnbergsvattnet Foto:Sven-Åke Risfjell

Artikel ur ÖP 1986

 

Vilhelmina 2020-10-06
Sven-Åke Risfjell
#40årisameslöjdenstjänst