RISFJELLSGÅRDEN VID MALGOMAJ

Risfjellsgården

risfjellsgarden RisfjellsgardenStorstugan

Vårt hem Risfjellsgården en timrad rundloge sammanbyggt med två härbren som vi själva uppfört på oröjd mark vid Malgomajsjöns strand. Här har vi tiomilautsikt mot Marsfjällen i väster vilket är en inspirerande arbetsmiljö. Gården ligger 19 km västerut från Vilhelmina. Här har vi under årens lopp haft besök av många grupper med servering av lokala specialiteter och kulturinslag som sameslöjd, gårdens historia, visor, jojk mm. Det har kombinerat med ett besök i vår butik med vårt museum beläget centralt inne i Vilhelmina centrum.

Malgomajrisfjellsgarden-malgonas-gruppbesok

BESÖK OSS I VÅRT HEM

Risfjellsgården, en sexkantig kornlada i Malgonäs vid stranden av vidsträckta Malgomajsjön.

Sommaren 2010 fick vi fint besök av Gunilla Lundahl, författare och kulturjournalist tillsammans med fotografen Petter Engman som var på jakt efter den samiska arkitekturen i södra Lapplands fjällvärld. Tidskriften Västerbotten (tyvärr är numera artikeln borttagen hos Västerbottens museum så den går inte längre att läsa).

SÅ SÄGER VÅRA GÄSTER

SPF Vattudalen

”Den första resan den 28 juni, med 56 deltagare, gick till Vilhelmina där vi först fick kaffe och smörgås. Där anslöt samen Sven-Åke Risfjell. Han guidade oss sedan i Vilhelmina och i Vilhelmina kyrkstad, och berättade om olika episoder och annat som hänt där. Avslutningen i Vilhelmina gjordes i Risfjells sameslöjdsaffär med museirum.Sedan gick färden till Risfjellsgården, som ligger vid Malgomajsjön, där Sven-Åkes fru Doris hälsade oss med en välkomstjojk. Risfjellsgården visade sig vara en fantastisk byggnad med ett underbart läge. Där, i deras hem, var det uppdukat för lunch, som var helt fantastisk, med en paj med bland annat souvas och sallad med dressing. Allt med råvaror från fjället. När vi alla fått vår mat informerade Sven-Åke om den sexkantiga byggnaden och dess ursprung samt om sameslöjd och visade oss många, fina alster. Sedan blev det efterrätt och kaffe och under tiden underhöll Doris oss med sång och jojk. Doris och Sven-Åke Risfjell visade sig vara ett utomordentligt värdpar med stor gästfrihet.”

Läs hela artikeln i Länstidningen


SPF utrikes, Hammerdal

”Efter besök i kyrkan gick färden vidare till dagens höjdpunkt. Paret Doris och Svenåke Risfjälls anläggning, ett par mil från Vilhelmina som de har byggt själva. Samtidigt som det är deras hem tar de emot matgäster. En otrolig anläggning som ligger vid Malgomajsjön bestående av stora timmerbyggnader som är flyttade till platsen. Där blev det både lunch, underhållning och information om sameslöjd. Alla fick en hel del nya kunskaper om tillverkningen.Maten var fantastisk, råvarorna var i stort sett endast ortens råvaror. Vad fjället ger av ätbar växtlighet och dess invånare renen. Allt var komponerat till en ytterst smaklig och modern lunch. Dagens avslutning var en halvtimmes jojk av Doris, underbart.”

Artikeln finns tyvärr inte kvar att läsa på Länstidningens hemsida.