Sven-Åke Risfjell, 40 år i sameslöjdens tjänst
Del 5 Förenings och organisationslivet Vueltjere Duodji  Stugan på Gäddsjöklumpen

Under mina vandringar i skog och mark i mitt letande efter renhorn hamnade jag en dag i Sagatun, Efter en nybruten väg som försvaret hade gjort upp till Flaggknösen upptäckte jag att det fanns ett litet hus på Gäddsjöklumpen. Hur hade det hamnat där tänkte jag i mitt stilla sinne. Dagen efter började jag ringa runt runt för att fråga om huset och hamnade hos Alf Svensson i Fjälltuna. Han hade att berätta att hans far flyttat stugan dit från Sagatunvallen för att låta den användas turistiskt med vandringar från Fjälltuna till Gäddsjöklumpen. Huset hade ”Gamm-Elsa” ägt.  Jag besökte sedan Alfs far Alfred för att forska vidare.

Alfred Svensson Fjälltuna fotad av Sven-Åke Risfjell

Alfred Svensson Fjälltuna fotad av Sven-Åke Risfjell

Vi språkade om stugan och han undrade då om vi ville ha stugan till sameföreningen vilket jag med glädje tackade ja till. I maj -93 erhöll Vueltjere Duodji den så i gåva av Alfred och Alf Svensson. Föreningens ordförande alltså jag, var tillsammans med numera bortgångne Kjell Fjällström Vilhelmina  till Fjälltuna och mottog gåvobrevet och bevittnade handlingen.

Kjell Fjällstrom Foto:Sven-Ake-Risfjell

Kjell Fjällström Vilhelmina                                                                                                                                     Foto: Sven-Åke Risfjell

Det var väldigt speciellt för Kjell att han biträdde vid överlåtandet av sin mormorsmors gamla stuga som han flera gånger hade övernattat i under bland annat renbuföringar för mer än 57 år sedan då.
En liten unik stund utspelades vid detta tillfälle mellan dessa två Alfred och Kjell.
”-Här har jag inte varit sedan 1936 sa Kjell. Jag var väldigt sjuk och fick åka släde härifrån till Häggås.”
”-Jasså, var det du svarade Alfred. Själv var jag inte hemma då, men folket i byn har berättat att de hade en sjukling här.”  Helt otroligt att få vara med om en sådan stund.

Numera bortgångne Alfred Svensson var vid tillfället omkring 85 år men med ett kristallklart minne. Vid frågan om han kände till några gamla renvallar inom området så pekade han ut fyra stycken på kartan för mig. Han hade även namnet på dom. Det var Kantvallen, Saltgräsvallen, Storstenvallen och Nordvallen. Befinner man sig på Sagatunvallen och tittar söderut ca 1,5 km, upptäcker ett tränat öga en björkskogsruta omgärdat av granskog. Det var Elsas fader Sjul Sjulssons vall. På området finns fortfarande att hitta gläntor från kåtaplatser som är övergivna för mer än 100 år sedan. Vissa granar som växer här är 70-80 cm i diameter, likaså en del björkar är uppåt 60-70 cm i diameter, växtligheten där är helt enorm.

Efter detta vidtog renoveringsarbete av stugan och den är än idag i sameföreningens ägo.

 

Gamm-Elsas stuga på Gäddsjöklumpen i närheten av Sagatun Gamm-Elsas stuga på Gäddsjöklumpen i närheten av Sagatun Foto: Sven-Åke Risfjell Vilhelmina

Gamm-Elsas stuga på Gäddsjöklumpen i närheten av Sagatun                                                     Foto: Sven-Åke Risfjell Vilhelmina